Zestawy dla warzenia piwa samodzielnie

Zestawy dla piwa

Zaczynamy robić piwo w domu lub domku, albo gdzieś obok. Gdzie, kto ma, jak kto ma, do wyboru. Trzeba się zaopatrzyć w sprzęt i od razu informujemy, że kupienie gotowych zestawów jest korzystniejsze, niż kompletowanie wszystkiego osobno.

Dla tych, którzy zaczynają wytwarzanie samodzielnie piwa – firma proponuje zestawy dla początkujących.

Na przykład zestaw PuchMistrz – przeznaczony dla nowicjuszy. W nim nachmielony ekstrakt słodowy.

Dla bardziej zaawansowanych jest zestaw ZacierMistrz. Do każdego ZacierMistrz – wybór zestawów surowców, pozwalających uwarzyć piwo od podstaw!

Wszystkie zestawy zawierają sprawdzone produkty, a najlepsze jest to, że wraz z rozwojem Twego piwnego hobby wystarczy uzupełniać swój zestaw o nowe elementy!

PuchMistrz

  • pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą wraz z kranikiem- wykorzystywany podczas fermentacji burzliwej oraz ułatwiający rozlew gotowego piwa;
  • pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą – wykorzystywany podczas fermentacji cichej;
  • termometr analogowy – niezbędny do pomiaru temperatury;
  • ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną menzurką – służący do pomiaru cukrów w brzeczce i w piwie;
  • łyżka piwowarska – doskonała pomoc przy warzeniu;
  • kapslownica młotkowa – przeznaczona do kapslowania butelek najtańsza z kapslownic;
  • kapsle 100 szt. – dzięki nim zakapslujesz butelki ze swoim wymarzonym piwem;
  • środek dezynfekujący – pirosiarczyn sodu 300 g w poręcznej butelce – nie wymagający płukania środek do dezynfekcji;
  • miarka do cukru – dzięki niej odmierzysz idealną ilość surowca do refermentacji;
  • Brewkit – do wyboru. Sam możesz wybrać, który styl piwa najbardziej odpowiada Twojemu gustowi. Z opcji poniżej wybierz to piwo, z którym chcesz zacząć swoją przygodę z piwowarstwem. Na dobry początek proponujemy:
  • Coopers Australian Bitter 1,7 kg;
  • Coopers Dark Ale 1,7 kg;
  • Coopers European Lager 1,7 kg;
  • Coopers Wheat Beer / Piwo Pszeniczne 1,7 kg;
  • Piwowarski zamiennik cukru do brewkitów Centrum Piwowarstwa – 1,2 kg – zdecydowanie poprawiający jakość gotowego piwa.
  • instrukcja użytkowania sprzętu i warzenia piwa z brewkitów.

ZacierMistrz Eko

W skład zestawu ZacierMistrz Eko wchodzą:

  • pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą wraz z kranikiem- ułatwiający rozlew gotowego piwa, używany przy filtracji, może być wykorzystywany podczas fermentacji burzliwej;
  • pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą – wykorzystywany podczas fermentacji burzliwej i cichej;
  • termometr analogowy – niezbędny do pomiaru temperatury podczas zacierania, wysładzania, itd.;
  • ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną menzurką – służący do pomiaru stężenia cukrów w brzeczce i w piwie;
  • łyżka piwowarska – doskonała pomoc przy warzeniu;
  • jodowy wskaźnik skrobi 40 g – niezbędny jest do przeprowadzenia tzw. próby jodowej podczas warzenia z procesem zacierania;
  • kapslownica młotkowa – przeznaczona do kapslowania butelek najtańsza z kapslownic;
  • kapsle 100 szt. – dzięki nim zakapslujesz butelki ze swoim wymarzonym piwem;
  • środek dezynfekujący – pirosiarczyn sodu 300 g w poręcznej butelce – nie wymagający płukania środek do dezynfekcji;
  • miarka do cukru/glukozy – dzięki niej odmierzysz idealną ilość surowca do refermentacji;
  • rurka igielitowa 1 mb – ułatwia przelewanie piwa;
  • filtrator z oplotu – doskonały filtrator, który montujemy bezpośrednio w fermentorze z kranikiem;
  • Ześrutowany zestaw surowców – do wyboru (z listy poniżej). Zestaw zawiera wszystkie potrzebne składniki – m.in. słód, chmiel oraz drożdże. Sam możesz wybrać, który styl piwa najbardziej odpowiada Twojemu gustowi. Z opcji poniżej wybierz to piwo, z którym chcesz zacząć swoją przygodę z piwowarstwem. Na dobry początek proponujemy:
  • Pale Ale 12º BLG – tradycyjne piwo angielskie górnej fermentacji, określane też nazwą „bitter”, o mocnym aromacie chmielowym z elementami owocowymi, z przebijającym się delikatnym zapachem słodowym, czasem lekko karmelowym. W kolorze od jasnożółtego do pomarańczowego. W smaku mocno gorzkie, z wytrawnym zakończeniem. Słodowe posmaki nikłe. Piwo lekkie, przez swą gorycz dobrze gaszące pragnienie. Jeśli lubisz mocne, gorzkie klimaty – to jest to piwo dla Ciebie!
  • Dry Stout 12º BLG – ciemne, wręcz czarne piwo wytrawne górnej fermentacji. Aromat palonych słodów, może być kawowy. W smaku nieco cierpki ze względu na słody palone i jęczmień palony, lekko karmelowy w tle, może być kakaowy. Dla wielbicieli Guinness Draught Stout czy Murphy’s Stout.
  • Kölsch 11º BLG – bardzo jasne piwo, z delikatnym zapachem słodowym w tle. Możliwe aromaty owocowe i delikatne chmielowe. Orzeźwiające, może być lekko cierpkie, delikatne. Piwo górnej fermentacji, aczkolwiek preferowane dolne zakresy temperaturowe fermentacji (18º C) oraz leżakowanie w niskiej temperaturze. Oryginalnie produkowane w Kolonii. Przedstawicielami gatunku są np. Malzmühle czy Dom. Jeśli nie było Ci dane jeszcze pić tych piw, a lubisz jasne, niezbyt treściwe lagery o bardzo orzeźwiającym smaku, to piwo na pewno Ci zasmakuje.
  • Irish Red Ale 12º BLG – piwo słodowo – karmelowe, o pięknej barwie czerwieni lub bursztynu. W smaku słodkawe, jednakże z gorzkim zakończeniem, które bierze się trochę z chmielu, trochę ze słodów palonych. Aromatów chmielowych brak lub bardzo niewiele. Jeśli lubisz piwa takie jak Kilkenny Irish Beer czy Beamish Red Ale to koniecznie spróbuj zrobić podobne sam!
  • suche drożdże piwowarskie – specjalnie dobrane przez naszego eksperta do wybranego przez Ciebie zestawu.
  • instrukcja użytkowania sprzętu i warzenia piwa z zacieraniem.

Uwaga – do uwarzenia piwa z procesem zacierania niezbędny jest gar o pojemności minimum 30 litrów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *