Zakładamy browar

browar piwo minibrowar lokalny restauracja zakładamy

Czym jest browar lokalny?

Browar w ogólnym znaczeniu jest zakładem produkcyjnym wytwarzającym piwo. W kategorii tej można wyróżnić ogromne międzynarodowe browary oraz browary lokalne, do których zalicza się z kolei browary restauracyjne oraz minibrowary.

Przez browary restauracyjne rozumie się połączenie działalności gastronomicznej z niewielkim zakładem produkującym piwo. Browar taki zwykle nie prowadzi dystrybucji produkowanego przez siebie piwa na szerszą skalę. Jego sprzedaż ogranicza się do konkretnego lokalu lub do kilku innych, ściśle powiązanych z browarem miejsc jak np. kluby czy inne restauracje. Główną zaletą przyciągającą konsumentów do browarów restauracyjnych jest fakt, iż bardzo często piwo przygotowywane jest na oczach klientów, aby następnie przejść proces fermentacji i leżakowania na zapleczu. Produkcja piwa w browarach restauracyjnych najczęściej nie przekracza kilku tysięcy hektolitrów rocznie. Oferowane piwo zazwyczaj jest niepasteryzowane oraz niepoddawane filtracji. Często stosowaną praktyką przez właścicieli browarów restauracyjnych jest oferowanie do wybranego przez klienta jedzenia starannie dobranego i idealnie pasującego do danego posiłku gatunku piwa.

Minibrowar to nic innego jak mały lokalny browar, produkujący piwo w stosunkowo niewielkiej ilości (kilkaset hektolitrów rocznie) przeznaczone do sprzedaży w sklepach przyzakładowych lub w ściśle określonych sieciach sklepów. Piwo produkowane w minibrowarach co do zasady nie jest poddawane pasteryzacji oraz filtracji. Charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, przez co jest bardzo doceniane wśród prawdziwych miłośników piwa.

Browary restauracyjne w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *