Żarłoki jarmuż żują wyprażony!

Żarłoki jarmuż żują wyprażony!

Warzywo, w którego pisowni można popełnić wiele błędów [jarmóż; jarmurz; jarmórz] aż oczy bolą! Może dlatego dowiedziałem się o nim dopiero wczoraj? Bałem się napisać – jarmuż – więc być może podświadomie obawiałem się ten jarmuż zastosować… Może jakiś kompleks? Jarmuża… ups! Z jarmużem związana fobia? Jakieś depresje pamiętne ze szkoły?

Dopiero wczoraj, na kolejnej ekspedycji poza zasięg sieci komórkowych, wraz z Grupą Koneserów „Ś” – w pełni świadomie posmakowałem jarmuż.

Jaki?

No normalny, kupiony w sklepie…

Jeszcze jedno! Jakie piwo zagryzaliśmy jarmużem? Ano – tym razem wyjątkowo – nie było to piwo, ale wino domowej produkcji. Bardzo mocne. Przepis podamy, jak przejdzie kolejne testy na ludziach🙂

Zacznijmy więc od zasady jarmuż – au – wedle Koneserów Grupy „Ś” – brzmi ona tak:

Każden jarmuż należy wrzucać w żar żeby żreć.

Żarłoki jarmuż żują wyprażony!

(Na blachę pokropioną olejem wrzucalim🙂

No i taki właśnie wyprażony jarmuż służył nam podczas ekspedycji smakowej do zagryzania. Cudowne doznania smakowe!

Jeśli jeszcze nie zagryzaliście jarmużem – koniecznie spróbujcie!

 

Klasyczny jest też jarmuż smażony w cieście piwnym.

Potrzeba następujących składników!

280 ml jasnego piwa
125 g mąki
po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
olej do głębokiego smażenia
12 umytych i osuszonych liści jarmużu
gruba sól morska do posypania
kilka cząstek cytryny do podania
Jak przyrządzać?

Robimy ciasto, miksując piwo z mąką, solą i pieprzem. Odstawiamy na 30-40 minut do napęcznienia. Rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. C. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki, każdy zanurzamy w cieście i porcjami wkładamy do gorącego oleju. Smażymy po pół minuty z każdej strony, wyjmujemy, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Od razu posypujemy liście grubą solą morską. Podajemy z cząstkami cytryny, które wyciskamy na jarmuż bezpośrednio przed zjedzeniem.

Ten przepis ze strony: ugotuj.to

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *