Rynek piwa w Polsce!

Rynek piwa w Polsce!

Rynek piwa w Polsce! Ile jest wart rynek piwa w Polsce? Jak się rozwija z roku na rok i jakie są tego plusy i minusy dla nas – konsumentów piwa?

Wychodzi na to, że mamy do czynienia z czymś niepokojącym… „Wielcy Gracze” rynku piwa zareagowali na działania browarów lokalnych i sami zaczęli wprowadzać nowe gatunki… Nic w tym złego, gdyby nie to, że:

>>Ze względu na dominującą rolę zysków, składniki stosowane przez koncerny przeważnie odbiegają jakościowo od tych używanych przez browary kraftowe. Pokazuje to, jak duży wpływ na rynek browarniczy ma piwowarstwo rzemieślnicze, które wywodzi się w Polsce z piwowarstwa domowego<<

powiedział Mateusz Puślecki [PSPD] w rozmowie z portalspożywczy.pl

Wychodzi na to, że wielkie firmy:

>>Budują wizerunek wytwórstwa opartego o rzemieślnicze metody produkcyjne, w rzeczywistości utrzymując produkcję masową.<<

Każdy z nas już na pewno widział półki w sieciowych sklepach, na których stoją piwa, jakoś dziwnie podobne do tych rzemieślniczych, ale NIE rzemieślnicze i NIE polskie.

Rynek piwa w Polsce!

Jak z tym jest?

Jak piwa rzemieślnicze walczą o klientów z piwami wielkich koncernów? O co idzie ta walka?

Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych podaje:

>>Według szacunków PSPD obecnie co pięćdziesiąte kupowane w Polsce piwo pochodzi regionalnej produkcji. Tylko w ostatnim roku na rynek trafiło ponad 1500 nowych browarów pochodzących z rzemieślniczych warzelni, a szacuje się, że w tym roku liczba premier będzie jeszcze większa.<<

Ile to warte?

Świat

>>Od kilku lat w różnych częściach globu obserwuje się dynamiczny wzrost znaczenia piw rzemieślniczych w gospodarkach różnych państw. Największym rynkiem browarniczym są Stany Zjednoczone. Jak donosi Brewers Association, tylko na przestrzeni ostatnich siedmiu lat małe warzelnie podwoiły swoją wartość przełamując barierę 12 proc. udziałów w branży. W Australii od 2003 roku segment piw kraftowych cechuje się nieprzerwanym wzrostem oscylującym wokół 13 proc. w skali roku.<<

Polska

>>W Polsce dynamika zmian jest wolniejsza. Według ekspertów z PSPD browary rzemieślnicze stanowią ok. 2 proc. rynku. Cechuje je jednak spory wpływ na kształtowanie trendów, jakimi podążają producenci.<<

Lokalna elastyczność

>>Największą zaletą lokalnych warzelni jest ich elastyczność. Pozwala ona na szybką reakcję i dostosowanie się do zmian preferencji konsumentów i ich oczekiwań. Małe zakłady rzemieślnicze, posiadające niewielką siłę, w walce o klienta postawiły przede wszystkim na innowacyjność i jakość.<<

Dla nas, dla Smakoszy, dla Piwoszy i dla Koneserów!

My – Smakosze – po prostu chcemy pić dobre piwo. Dlatego cieszy na rozwój rynku piwa w Polsce i konkurencja na nim. A o zaspokojenie naszych smaków – niech się martwią browarnicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *