Globalny rynek piwa – w górę!

Globalny rynek piwa – w górę!

Globalny rynek piwa – w górę!

W górę w sensie wskaźników!

Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych podaje następujące fakty:

>Obecnie co pięćdziesiąte piwo kupione nad Wisłą pochodzi z małego, lokalnego zakładu, a tylko 2 proc. sprzedawanych w kraju piw pochodzi z importu. […] w ostatnim roku na rynek trafiło ponad 1500 nowych piw pochodzących z rzemieślniczych, jak i przemysłowych warzelni, a szacuje się, że w tym roku liczba premier będzie jeszcze większa<<

Mateusz Puślecki [PSPD] zauważa też, że wymagania Polaków rosną, to zaś zobowiązuje browary do smacznej produkcji.

„Mali” dyktują warunki „wielkim”!

>Nie wszyscy wiedzą, że w Polsce „wielcy gracze” zaczęli wprowadzać nowe gatunki piw do swojej oferty właśnie w reakcji na działania lokalnych browarów. Nowofalowe style z amerykańskimi chmielami, czy wyjście poza produkcję jedynie jasnego lagera to także część piwnej rewolucji, której początek określamy na 2011 rok.<<

Tu mamy sedno!

>>Niestety, ze względu na dominującą rolę zysków, składniki stosowane przez koncerny przeważnie odbiegają jakościowo od tych używanych przez browary kraftowe. Firmy budują wizerunek wytwórstwa opartego o rzemieślnicze metody produkcyjne, w rzeczywistości utrzymując produkcję masową.<<

źródło: portalspożywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *