Festiwal Piwa podsumowanie

Warszawski Festiwal Piwa – czas na podsumowanie.

Jubileuszowy Warszawski Festiwal Piwa odbywał się na stadionie Legii w dniach 13-15 października 2016. Przez trzy dni Stadion Miejski Legii Warszawa odwiedziło 16 tys. smakoszy i znawców piw.

Festiwal Piwa w liczbach

Na Festiwalu zaprezentowały się 73 browary;

Odbyło się 100 premier piwa;

W ofercie wystawców znalazło się pięćset piw. Było to:

Piwa wymrażane – 3;

Piwa z beczek – 40;

Piwa wędzone – 39;

Piwa kwaśne – 47;

Piwa dzikie – 21;

Piwa z dodatkami – 141.

Festiwal Piwa po raz kolejny pokazał, że „piwna rewolucja w Polsce” to nie jest przelotna moda. Już nie musimy jechać na dobre piwo do Czech lub Niemiec. Poziom polskiego piwa jest coraz wyższy, oferta – coraz szersza. Jaszcze kilka lat temu nie mogliśmy nawet marzyć o piwach takich jak:

Koźlaki lodowe, piwa leżakowane w beczkach po winie, piwa mocne alkoholowe i wiele innych mniej popularnych stylów.

Festiwal Piwa – wiedza nie tylko dla smakoszy!

Podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa odbywały się warsztaty i wykłady. Między innymi:

>>Docenta raport z craftowego rynku, w którym przedstawiono raport z „placu boju” – aktualny stan polskiego piwowarstwa rzemieślniczego i nowe browary.<<

Oraz:

>>Bezpłatny warsztat Viking Malt poświęcony słodom wędzonym: Piwa wędzone na dobre zagościły w polskich pubach i w świadomości piwoszy. Viking Malt – warzenie przy użyciu słodów wędzonych różnymi odmianami drewna oraz torfem.<<

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *